torsdag 17 november 2011

Torsdag 16/11 2011

Hard work-work på screenprint fabrik
Ett urval blocktryck i metall på annan fabrik
Färdiga produkter på Tie & Dye fabrik


Torsdag, och dags för lite studiebesök. Första stoppet var på en screenprint fabrik, man kan snacka om effektivt arbete inte stilla en sekund.

Andra stoppet var på en liten blocktrycks verkstad, där de använde en lite mer uppdaterad metod av blocktryck. Själva blocken var i metall, de satte man sedan på en träpinne och fyllde själva metallblocket med färg (svårt att förklara, hoppas ngn fattar...). Blocktryck brukar annars vara gjort av träblock.

Ttredje stoppet. Vi kom fram till en gård med tyger hängandes på tork ute på gården och med människor och barn som hela tiden fifflade med något. Detta var alltså en Tie & Dye fabrik. Efter detta tog vi oss vidare genom landsbygden och hamnade helt plötsligt hemma hos någon tjej från skolan som tydligen har en far som äger en blocktrycks-fabrik om jag uppfattade det rätt. Där blev vi kvar ett bra tag då vi fick lite fika och Ma'am shoppade loss inför den nya vinter garderoben.

Fjärde och sista anhalten var på en mina blocktrycks-verkstad. I ett litet rum jobbar tre flitiga män på i snabb takt, och för att underlätta har de satt hjul på deras färgbunke.

Kan sammanfatta besöken med att säga att allt är väldigt handgjort, finns knappt en maskin per fabrik. Arbetsförhållandena är inte riktigt samma som i Sverige, stark lukt, glitter/damm i luften, absolut inget ergonomiskt tänkande.

 Efter våra första studiebesök i Indien känner vi oss nöjda, trötta och shoppingsugna så ska ta en liten kvälls shoppingrunda nu, hi hi !

/Linn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar